Att studera på Marieborg
Hur fungerar det att studera på folkhögskola generellt, och på Marieborgs Folkhögskola specifikt?
Här får du svar på de vanligaste frågorna.
Vanliga frågor och svar
Folkhögskolestudier är livserfarenhet lika värdefullt som studievana. De allmänna kurserna på Marieborgs folkhögskola är till för dig som behöver skaffa dig kompetenser och behörigheter på grundskole- eller gymnasienivå. De särskilda kurserna är till för dig som vill utveckla och fördjupa dina kunskaper inom ditt intresseområde.
Du ansöker genom att fylla i det digitala ansökningsformuläret som du hittar genom att trycka på knappen ansökan. Om du har frågor kring din ansökan så är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vi till.
Marieborgs folkhögskola erbjuder flera olika typer av kurser. Dels allmänna kurser för dig som behöver komplettera grund- eller gymnasieskolan. Dels särskilda kurser för dig som vill utveckla och fördjupa dina kunskaper inom ett kreativt område.
Klicka här för att utforska Marieborgs kurser.
Det varierar beroende på typ av kurs. Läser du en särskild kurs inom ett kreativt område så är kurslängden oftast 1-2 år. Om du behöver komplettera grund- eller gymnasieskolan så avgörs längden på studietiden av vad du har med dig från tidigare studier och yrkesliv. Läs mer om folkhögskolans behörighetsmodell i länken: https://www.folkhogskola.nu/om-folkhogskola/behorigheter/hogskolayrkeshogskola/grundlaggande-behorighet/
Kurserna är avgiftsfria. Vi tar ut en serviceavgift för försäkringar och allmän service. Serviceavgiften är 1 000:- per termin för heltidskurser och 500:- per termin för halvtidskurser. Vissa särskilda kurser har avgifter för materialkostnader. För mer information se kursbeskrivning för den kurs du är intresserad av.
Som studerande på folkhögskola har du rätt till det studiestöd som gäller vid all vuxenutbildning. Du kan få information om studiefinansiering via skolan. Ytterligare upplysningar om studiestöd kan du få hos Folkhögskolornas informationstjänst, tel. 08-796 00 50 eller direkt från Centrala studiestödsnämnden, CSN, telefonnummer 0771-27 60 00.
Som studerande på folkhögskola har du rätt till det studiestöd som gäller vid all vuxenutbildning. Du kan söka studiemedel från CSN för alla våra kurser utom Leva-Bo-Växa. Mer information om hur du söker studiemedel hittar du på: https://www.csn.se/
Folkhögskolan har ett eget bedömningssystem och ger inte betyg i enskilda ämnen. På allmän kurs studerar du gymnasiegemensamma ämnen, som till exempel svenska, matematik, engelska med flera. På Marieborg har vi temastudier på allmän kurs, där flera ämnen ingår i ett tema. Du som studerar på allmän kurs får ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Studieomdömet kan sen användas för att söka vidare till högskola och universitet. Läs mer i länken: https://www.folkhogskola.nu/om-folkhogskola/behorigheter/. Studerar du särskild kurs på Marieborg så får du ett kursintyg som visar vad som ingått i kursen och i vilken omfattning.
Skolan har ett internat som främst erbjuder boende för dig som flyttar till Norrköping för att gå på Marieborgs folkhögskola. Mer information om internatet hittar du längre ned på sidan.
Skolan står öppen för alla som vill vara med och bidra till gemensamma aktiviteter. Det kan gälla olika typer av aktiviteter, det är du och dina kamrater som bestämmer. Gillar du innebandy eller badminton, kan du spela det i gymnastiksalen. Det finns också, biljardrum och andra samlingslokaler som erbjuder dig varierande fritidssysselsättningar i gemenskap med andra. Vill du göra andra saker är det endast 5 km till Norrköpings centrum.
Studier vid folkhögskola kan ge grundskolekompetens eller grundläggande behörighet för högskolestudier (gymnasiekompetens). Du söker till högskolan i folkhögskolans egen urvalsgrupp, men du kan också söka i andra urvalsgrupper samtidigt. På folkhögskola kan man uppnå grundläggande behörighet om man uppfyller två krav:
1. Omfattningskrav 3 år (1-3 år på folkhögskola).
2. Innehållskrav på åtta olika ämnen. (Sv, En, Ma, Sh, Hi, Na, Re, Hi)
För att söka till högskola krävs att man uppnår godkänd nivå i tio kurser.
För att söka yrkeshögskola krävs godkänd nivå i minst sju kurser.
Marieborgs folkhögskola är ansluten till Folkhögskolornas studeranderättsliga råd (FSR). Rådet har till uppgift att stärka de studerandes rättsliga ställning. Studerande vid folkhögskolor kan vända sig till FSR i tvister om frågor som omfattas av FSR:s uppdrag:
• Information innan den studerande är antagen
• Information vid kursstart
• Deltagarinflytande och studeranderätt
• Avgiftsfri undervisning
• Intyg
• Om en kurs upphör eller ställs in
• Utvärdering
• Försäkringar
• Disciplinära åtgärder
• Arkiv- och sekretessregler
Det är folkhögskolornas styrelser som är ytterst ansvariga för verksamheten på skolan. När FSR tar sig an ett ärende prövas hanteringen av det mot folkhögskolans egna uppställda regler och villkor. Folkhögskolans beslut gällande utfärdade studieomdömen eller behörighetsgivning kan inte prövas av FSR.
Skolans studeranderättsliga standard är de dokument där studerande, personal och styrelse finner studerandes rättigheter och skyldigheter beskrivna, samt den informationsskyldighet som gäller för folkhögskolan i dessa frågor. Studerande är den som är antagen till en lång kurs på folkhögskola (15 dagar eller längre). En kurs är en utbildning som rapporteras som folkhögskolekurs till Folkbildningsrådet.
Ett grundläggande skäl till att samhället stödjer folkbildningen är att den bidrar till en demokratisk utveckling av samhället. Det är riksdagen som beslutar om statens syfte med att stödja folkbildningen.
Statens syften med stödet till folkhögskolor och studieförbund är att:
• Stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.
• Bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen.
• Bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.
Villkor för statsbidraget till folkbildningen anges i regeringens förordning om statsbidrag till folkbildningen.
Ansökan och mer information
Antagning
Klicka dig gärna fram till den kurs eller utbildning som intresserar dig. Under varje kurs står tydliga instruktioner för vad som gäller för antagning till respektive kurs.
På kurssidorna och här nedan finns också knappen ”Lämna din ansökan” för att komma till formuläret där du kan lämna din ansökan.
Kontakta oss på telefonnummer 011-21 96 00 eller info@marieborg.org om du har frågor kring din ansökan.
Att studera vidare
Om yrkeshögskolan
Yrkeshögskolan är eftergymnasial, genomförs i nära samarbete med arbetslivet och finns i hela Sverige. De flesta utbildningarna på minst 2 år innehåller minst 25 procent praktik, så kallad LIA, lärande i arbete.
Antagning.se
Hemsidan där du anmäler dig till utbildningar vid Sveriges universitet och högskolor.
Funderar du på att gå på folkhögskola?
Funderar du kring vad som ska bli nästa steg i ditt liv? Då kan folkhögskola vara något för dig.