Marieborgs Folkhögskola – framtidens folkhögskola
Vår folkhögskola är en mötesplats för människor. Vi välkomnar deltagare i alla åldrar och kulturer. Vi utgår från att vår folkhögskola är en mötesplats för människor. Vi utgår från deltagarnas erfarenheter och undervisningen ger utrymme för eftertanke, inspiration och personlig utveckling. Vi har tre profilområden; internationalisering, kultur och miljö. De flesta lokaler på Marieborgs folkhögskola har god tillgänglighet. Vi har fyra kursplatser runt om i Norrköping; Herrgården, Lennings, Fröbel och Hageby/Mirum.
Värdegrund
Marieborgs folkhögskola är en förening som drivs av de organisationer som utgör arbetarrörelsen i Östergötland och verksamheten drivs utifrån huvudmannaorganisationernas intentioner. Skolans styrelse består av representanter från dessa organisationer.
Marieborg är en plats för demokrati och jämlikhet, där man möts med respekt och känner sig fri att framföra sina åsikter och där studerande har möjlighet att påverka studiernas form och innehåll. Vår skola välkomnar deltagare i alla åldrar och kulturer. Vi startar i och värdesätter deltagarnas egna erfarenheter. Utgångspunkten är att människan blir till och utvecklas i ett sammanhang där den är medskapande, konstruktiv och kreativ.
På Marieborgs folkhögskola betonar vi värderingen om alla människors lika värde.
Demokrati och studerandeinflytande
Demokratiskt uppbyggd organisation för studerandeinflytande tillämpas på skolan med bland annat kursråd på varje arbetsenhet och representation i skolans beslutande organ. I varje klass finns en pågående diskussion om innehåll och uppläggning av utbildningen baserat på eget ansvar och ett aktivt eget engagemang.
Internatet
På Marieborg finns ett internat med plats för ca 80 studerande. Internatet ligger på det vackra Marieborgsområdet vid Herrgården. Här har du möjlighet att bo om du ska gå på en av våra kurser och ska flytta till Norrköping. På internatet finns bibliotek, gymnastiksal, biljardrum och andra samlingslokaler som erbjuder dig varierande fritidssysselsättningar i gemenskap med andra. Internatboende innebär att du delar kök och tvättstuga med dina studiekamrater. Trådlöst internet finns i alla internathus. Internatet prioriterar platser för deltagare i de riksrekryterande kurserna som teater-, musik- och textilkurserna. Men vi erbjuder även boende för andra kursdeltagare i mån av plats.
Ekonomi
Internatboende är ett fördelaktigt boende. Lunch, för- och eftermiddagskaffe ingår och är förlagd på Herrgården. Du betalar för husrum och för lunch på skoldagar. Kostnaden är ca 3.000–4.200 kronor per månad (förskottshyra) för enkelrum, beroende på standard. Den lägre kostnaden innebär delad toalett och dusch i korridor den högre egen toalett och dusch på rummet. Första betalningstillfället är 31 augusti och sedan den siste i varje månad fram till och med april. Hyran för september innefattar också del av augusti månad. Hyran för maj innefattar också del av juni månad.
Undervisningen är kostnadsfri men skolan tar ut en serviceavgift för försäkringar och allmän service. Avgiften är 1000 kronor per termin för heltidsstudier och 500 kronor per termin för halvtidsstudier..
Drogpolicy
På Marieborg är det förbjudet att dricka alkohol i alla skolans gemensamhetslokaler och i all skolverksamhet. Alla former av droganvändning beivras och leder till att man riskerar att förlora såväl kursplats som boende på internatet. Att värna om varandra och om den speciella miljön på folkhögskolan är grundtankarna för dessa regler som fastställts av studerande och personal tillsammans.
Kursintyg och studieomdöme
Om du fullföljer en hel kurs får du ett kursintyg. Studieomdöme får du om du fullföljer någon av våra temakurser. Det är ett omdöme som avser din förmåga att bedriva studier. Du får inte studieomdöme i varje ämne, utan din studieförmåga vägs samman till ett enda studieomdöme: Utmärkt, Mycket god, God eller Mindre god.
För att få godkänt i en enskild kurs/ämne krävs minst 80% närvaro på lektionerna. På SchoolSoft kan du kontrollera din närvaro.