Marieborg 90 år, 1934-2024

Upptäck den fascinerande historien om Marieborgs Folkhögskola! Följ skolans resa genom decennier av tillväxt, pedagogisk innovation och starkt samhällsengagemang. I boken Marieborg 90 år delar Bo Zelei en inspirerande inblick i skolans anrika historia – från internationella samarbeten till den outtröttliga strävan efter utbildning av högsta kvalitet. Boken är en hyllning till Marieborgs rika arv och dess avgörande roll för utbildning, gemenskap och framtidstro. Ta del av berättelsen i kortformat här eller fördjupa dig genom att läsa hela boken!

1934

Marieborgs Herrgård

Den 11 juni 1934 grundades Föreningen Östra Sveriges Folkhögskola. Initiativet samlade stöd från 69 olika organisationer, varav många fackföreningar och politiska föreningar, som tillsammans bidrog med ett engångsanslag för att möjliggöra starten av verksamheten. Platsen blev Marieborgs Herrgård.

1935 – 1939

Filip Stenson, ”Visionären”

Filip Stenson var den pedagogiska ledaren för Marieborgs folkhögskola under de första åren. Som en driven visionär satte Stenson en tydlig prägel på skolans verksamhet. Hans pedagogiska idé byggde på att integrera kunskap i tre övergripande problemområden där alla delar samverkade till en helhet, istället för att och dela upp kunskap i olika ämnen. Ett centralt inslag i hans metod var även det internationella perspektivet, med fokus på globala studier. År 1938 publicerades boken Fredens och samarbetets problem, där den så kallade Marieborgsmetoden utförligt beskrivs.

1939 – 1962

Robert Myrdal, ”Grundläggaren”

När Robert Myrdal tillträdde som rektor i september 1939 var Marieborg fortfarande en liten folkhögskola med endast ett tjugotal studerande. Ekonomin hade dock förbättrats något sedan skolan på våren samma år erhållit statsbidrag.

Med Robert som rektor, och Greta Myrdal som engagerad husmor och ansvarig för internatet, fick undervisningen en mer traditionell form. Det internationella perspektivet levde dock vidare, både genom undervisningen där många gästföreläsare medverkade och genom olika kortare kurser som arrangerades på skolan.

År 1945 byggdes det nya elevhemmet Överhuset. 1950 uppfördes en rektorsbostad. 1960-62 fortsatte skolan  att växa med elevhemmet Underhuset samt Storstugan med kök, matsal och gymnastiksal.

1962 – 1974

Karl Herman Tapper, ”Bokens mästare och berättaren”

I februari 1964 startade Marieborg ”en teaterlinje på försök” – en utbildning som fortfarande finns kvar men nu i en utvecklad och etablerad form. Under de första åren undervisade många av dåtidens framstående teaterledare och skådespelare på linjen. Snart öppnades även dörrarna för mer experimentell och alternativ teater, som ofta utmanade traditionella normer.

Samtidigt präglades verksamheten av den tidens politiska engagemang, med inslag som Vietnamprotester i Stockholm och antikrigsdemonstrationer. Skolan organiserade även många internationella utbyten, studieresor, gästföreläsningar och kortare kurser, bland annat med fokus på Södra Afrika och globala frågor.

1974 – 1986

Rolf Berntsson, ”Förvaltaren”

Under denna period lockade Marieborg nya grupper som engagerade sig i tidens stora frågor kring politik, fred och miljö. Under 1982 utropades skolan till en kärnvapenfri zon, vilket speglade den progressiva och aktivistiska andan. Fokus under denna tid låg på tema- och problemorienterade studier, där elever och lärare tillsammans utforskade aktuella samhällsfrågor.

Läsåret inleddes ofta med en gemensam lägervistelse, ofta med cykel som transportmedel!

Hösten 1977 öppnade Dagfolkhögskolan på Fröbel, skapad för att möta efterfrågan från vuxenstuderande som ville studera dagtid. På Fröbel inrymdes även Marieborgs internationella enhet, som drevs i samarbete med ABF.

1986 – 1991

Urban Lundin, ”Nybyggaren”

På Herrgården bedrevs två allmänna kurser samt två årskurser inom teaterlinjen. Dagfolkhögskolan erbjöd tre allmänna kurser och en växande invandrarkurs. Sammanlagt studerade 185 deltagare på skolans långa kurser.

Under 1980-talet präglades verksamheten till stor del av kortare kurser som genomfördes i samverkan med olika organisationer, vilket bidrog till att skolan expanderade sin verksamhet i länet under både 1980- och 1990-talet. Den internationella enheten fortsatte sitt arbete, både lokalt inom kommunen och nationellt, samtidigt som insamlingar och samarbetsprojekt med ANC i Sydafrika förstärkte skolans globala engagemang.

Den 1 november 1989 invigdes nya ståtliga Moahuset.

1991 – 2002

Siv Nyberg, ”Verksamhetsutvecklaren”

Förskolan Kvickroten öppnade, och flera nya kurser lanserades för att möta olika behov. PUDA, en kurs för personer med varierande funktionshinder, introducerades tillsammans med Skriv- och läskursen SOL, särskilt utformad för dyslektiker.

Marieborg deltog också i Kunskapsringen, ett EU-projekt för människor långt från arbetsmarknaden som syftade till att hjälpa dem att hitta vägar tillbaka. Skolan var dessutom en aktiv del av Kunskapslyftet, en nationell satsning för vuxna utan gymnasieutbildning.

Som ytterligare ett steg i att bredda sitt stöd för olika målgrupper startade Marieborg kursen Leva Bo Växa, särskilt anpassad för personer med autism eller aspergers syndrom.

2002 – 2019

Jerry Wiklund, ”Den röda rektorn med de gröna fingrarna”

Under åren 2008-2010 deltog Marieborg i ESF-projektet Romer i Norrköping, ett initiativ för att stärka romers möjligheter i samhället. Samtidigt inleddes ett samarbete med Arbetsförmedlingen, vilket lade grunden för det som idag är Studiemotiverande Folkhögskolekurser (SMF). Lokalerna på Slottsgatan flyttades till Holmentorget, och ett partnerskap med Mo Gård etablerades.

2014 inleddes ett samarbete med Norrköpings kommun genom starten av Filmskaparlinjen – nya perspektiv.

År 2017 blev Textilutbildningen på Lennings, tidigare en yrkeshögskoleutbildning, en del av Marieborgs verksamhet. Samma år tilldelades Marieborg ett pris för sitt engagemang mot rasism, med särskilt fokus på arbetet med ensamkommande flyktingar.

Under 2018 utökades det kreativa kursutbudet ytterligare genom lanseringen av en tvåårig musiklinje.

2019 – Idag

Lisa Flogell, ”Inspiratören”

Lisa Flogell rektor, Roger Källs verksamhetschef.

År 2019 blev Marieborg en del av ESF-projektet FAMN, som syftade till att stötta nyanlända i att påbörja studier och vidareutbilda sig för att komma närmare arbetsmarknaden. Projektet pågick fram till 2021. Tema TAKT startade, en temakurs på gymnasienivå särskilt utformad för studerande med NPF-diagnoser.

Våren 2023 anslöt sig Marieborg till ytterligare ett ESF-projekt, VÄGEN – Folkhögskolevägen till arbetet och fortsatta studier, ett projekt som pågår fram till 2026.

En berättelse om utbildning och gemenskap

Ta del av Marieborg 90 år – en inspirerande bok om Marieborgs folkhögskolas resa genom 90 år av innovation, gemenskap och samhällsengagemang.