Lennings textilutbildning – Basår
Är du intresserad av att skapa och tillverka kläder – från skiss till färdigt plagg? Är du sugen på att utveckla ditt sinne för färg, form och modeteckning? Då är vår textillinje utbildningen där du kan förverkliga din dröm.
Utbildningen erbjuder även ett påbyggnadsår.
Basåret
Basåret ger dig grundläggande kunskaper inom textil och konfektion på gymnasial nivå. Du får lära dig om olika textila inriktningar, så som materiallära, manuell mönsterkonstruktion, sömnad, konfektionsteknik, fackteckning och modeillustration. Fackteckningen utförs både manuellt och digitalt i programmet Adobe Illustrator. Inom de två huvudområdena, mönsterkonstruktion och sömnad jobbar du i projektform. Teoretiska och praktiska kunskaper varvas och anpassas efter det aktuella arbetet. Efter valda projekt kommer du presentera din produkt.
Du kommer att få kännedom om rationell tillverkning av kläder där du får skapa personliga plagg från skiss till färdig produkt där du tränar upp dig genom detaljsömnad och även sömnad av toiler (provplagg). Du jobbar i ¼-skala, ½-skala samt efter din storlek.
Du kommer också lära dig om olika maskiners funktion och arbetssätt. Vi vill att basåret skall väcka din nyfikenhet med ett miljömedvetet förhållningssätt inom hållbar utveckling samt återbruk. Vi diskuterar mode och konsumtion och hur detta har förändrats på senare år. Du får utveckla din skapande förmåga, sinne för färg och form samt modeillustration. Du kommer också få prova på hur du gör mönsterrapporter, mood boards och layouter både manuellt och digitalt. Under basåret får du konstruera och sy kjol, trikå, blus/skjorta, byxor och klänning.
Kurserna
Mönsterkonstruktion
Grundläggande mönsterkonstruktion som sker manuellt där du får lära dig att konstruera mönster från grunden, d.v.s. att du lär dig konstruera delarna som ett plagg består av för olika typer av plagg. Du skapar ditt eget konstruktions-kompendie, i ¼-skala. Du jobbar också i ½-skala och efter personlig storlek. Du får träna dig i toile-provning och hur du förändrar mönstren för en god passform, genom teoretiskt och praktiskt arbete.
Konfektion
I de olika konfektionskurserna lär du dig grunderna för att kunna sy på ett konfektionsmässigt och rationellt sätt. Du får öva på sömnadsteknik genom detaljsömnad, toile-sömnad och plaggsömnad efter egen idé och konstruktion.
Materiallära
Här får du inblick i hela fiber-produktionsprocessen, utvinning och förädling av fibrerna, fibrers och tygers egenskaper, vilka användningsområden som är lämpliga för olika fibrer. Du får också lära dig om efterbehandling, skötsel och historik. Målet är att få ökad kunskap om olika materials miljöpåverkan. Dessutom öka medvetenheten kring kvalité, konsumtion och konsumtionsmönster ur ett hållbarhetsperspektiv.
Fackteckning och modeillustration
Du får möjlighet att utveckla dina färdigheter och få en inblick i designprocessen. Du får grunder i modeillustration och färglära. Du får träna på olika skisstekniker, mood boards med olika teman som grund, både manuellt och digitalt.
Utställningsprojekt och modevisning
Under vårterminen ska du också vara delaktig i ett utställningsprojekt och en modevisning.
Antagningskrav
Du som söker till Marieborgs Folkhögskolas textila kurser bör kunna beskriva hur utbildningen kan bidra till din personliga utveckling och skapa möjligheter för ett framtida yrkesliv inom den textila sektorn. Vi vill därför träffa dig vid en intervju hos oss på Lennings Textil. Vi ber dig fundera över kursinnehållet och hur det överensstämmer med vad som är viktigt för dig. Om du har tidigare vana av sömnad, tag gärna med dig bilder eller plagg och visa upp detta för oss vid intervjun. Du som har svenska som andraspråk ska ha kunskaper motsvarande svenska grund.
Det viktigaste, oavsett om du söker basåret eller påbyggnadsåret, är att du är genuint intresserad av att lära dig mer, därför är engagemang, nyfikenhet och lust mycket viktigt.
Ansökan stängd
Ansökan 2024 är stängd
Ekonomi
Undervisningen på Marieborgs folkhögskola är avgiftsfri. Dock betalar alla deltagare en serviceavgift på 1000 kr per termin avsett för försäkringar med mera. En avgift för arbetsverktyg på ca 1300 kr tillkommer som en engångskostnad vid höstterminens start. Kostnad för kost och logi tillkommer utöver det.
Jag fick en bra grundutbildning inom sömnad, textilkunskap och mönsterkonstruktion. Jag trivdes väldigt bra på utbildningen och den gav utrymme åt min kreativitet att växa.
Idag arbetar jag som teknisk 3D-designer där jag får användning av mina kunskaper inom textil och mönsterkonstruktion.
Alice Blom
Textil, 2018-2020
Film från Instagram stories
Kursansvarig
Annika Glimrén, Frida Söderblom, Karin Pettersson och Malin Follin
textil@marieborg.org